Worstel jij met je studiekeuze?

Twijfel jij aan je studiekeuze of heb je werkelijk nog geen idee van wat je wilt studeren? Zit je in het eindexamenjaar en breekt het zweet je uit, omdat het keuzemoment steeds dichterbij komt? Doe je voordeel met de tips van studiekeuzecoach Ine Linssen van de StudieKeuze Academie.

Start op tijd – zeker nu

“Begin op tijd is mijn devies. We willen lastige keuzes nog wel eens voor ons uitschrijven, maar daar is in deze bijzondere tijd echt geen speling voor. Corona heeft er namelijk voor gezorgd dat het lastig is om de sfeer te proeven op verschillende opleidingen. Alles verloopt nu online; zelfs de open dag. Of er nog fysieke meeloopdagen aankomen? Naar verwachting zijn die mogelijkheden echt heel beperkt. Daarom is het zaak om nu te starten het verkennen van je mogelijkheden. Online vind je tal van studiekeuzeactiviteiten va zowel mbo’s, hbo’s als universiteiten.”

Overdosis aan informatie

“Al die online activiteiten zijn geweldig als je al een idee hebt van wat je ongeveer wil studeren. Heb je dat nog niet, dan kan het aanvoelen als een overdosis aan informatie. Zo ontstaat keuzestress. Herken je dat? Schiet je ook in paniek als je ziet wat er allemaal te lezen en ontdekken valt over de vele opleidingen, dan is het het juiste moment om hulp in te schakelen. Je kunt dit met je ouders, je mentor, de decaan, een studieadviseur of een studiekeuze coach – zoals ik. Daarnaast zijn online verschillende testen te vinden.”

Ontdek je talent

“In de eerste fase van jouw studiekeuzetraject is het belangrijk om je eigen talenten te leren kennen. Benoem de eigenschappen van jezelf waar je altijd op kunt vertrouwen. Schrijf op waar je energie van krijgt én wat je inspireert. Noteer wat je later wil bereiken. Daarnaast is het goed om je bijbaantjes en hobby’s eens onder de loep te nemen. Zijn er zaken die je daar opvallen, omdat ze zo leuk zijn?”

Vraag het anderen

“Vaak heb je wel een beeld van wat je goed kunt. Maar er blijven altijd zaken onder de radar. Aan de ene kant, omdat je te bescheiden bent. En anderzijds omdat die zaken voor jou zo vanzelfsprekend zijn. Daar is het goed om ook aan je ouders en vrienden te vragen waar jouw krachten liggen. Als je die informatie samenvoegt, kun je kijken welke opleiding of baan daar het beste bij past. Blijft het een enorme brij aan informatie? Dan kijk ik als studiekeuzecoach graag mee.”

Ga in gesprek

“Als je een idee hebt van wat je wil studeren, is het ook goed om in gesprek gegaan met studenten. Zij kunnen niet alleen over de studie vertellen, maar ook over de sfeer op de opleiding. Praat daarnaast met mensen uit het werkveld. Zo krijg je een beter beeld van de baan die jij voor ogen hebt.”

Relativeren

“Blijft daarnaast ook relativeren. Kijk naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, maar staar je er niet blind op. Tijdens je studie moet je nog een richting kiezen. Dat zelfde geldt voor het moment waarop je je diploma op zak hebt. Ga je nog een master doen of wil je gaan werken? In die tijd zal ook de arbeidsmarkt weer veranderd zijn. Daarom is mijn advies altijd: durf te dromen van wat je het liefste wil en kies met je hoofd én hart.”

Vragen? Neem contact op met Ine Linssen.

Sample Title

Sample text before the form