Martha van Delden

Martha van Delden
Martha van Delden

Ik weet hoe het niet moet!

“Waarom ik in 1981 in Groningen Bedrijfskunde ben gaan studeren? Ik heb geen idee. Ik zou namelijk eerst naar Delft gaan om daar industriële vormgeving te volgen. Maar plotseling ben ik van gedachte veranderd. Omdat zowel mijn vader als mijn zus daar hebben gestudeerd, wilde ik niet in hun slipstream mee. Daarom Groningen; een voor mij onbekende stad – ver van huis – waar ik mijn eigen leven kon opbouwen. Welke studie deed er eigenlijk niet zo toe. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Pedagogiek en vervolgens voor Bedrijfskunde, waar ik uiteindelijk -na jaren- ook in afgestudeerd ben.

Mijn studiekeuzetraject is geen schoolvoorbeeld van een goed doordachte keuze die gebaseerd is op zelfinzicht en een goede afweging. Geen wonder dat mijn studententijd veel langer heeft geduurd dan normaal. In die tijd kon dat nog. Helaas nu niet meer.
Na mijn studententijd ben ik in het bedrijfsleven gaan werken. Ook hier heb ik geen bewuste keuze gemaakt. Ik werd gevraagd en het leek me wel leuk. Waarom dus niet? Wat ik toen niet wist, was dat deze eerste werkervaring een enorme invloed zou hebben op de rest van mijn carrière. Op dit moment heb ik al weer vijftien jaar samen met een studievriend een media-exploitatiebedrijf.

Ik weet nu waar mijn hart sneller van gaat kloppen

Maar nu heb ik besloten – om naast mijn prachtige bedrijf – mijn andere passie achterna te gaan. Ik ben er na het spelen van het talentenspel achter gekomen dat ik het geweldig vind als ik jongvolwassenen een belangrijk inzicht kan geven. En wat is er belangrijker tijdens deze periode in je leven: jawel… de studiekeuze!

Wat zou de wereld mooi zijn als iedereen zijn passie achterna gaat

Ik wil voorkomen dat de jeugd van nu dezelfde fouten maakt als ik. Ik wil dat onze kinderen bewuster met hun unieke talenten om gaan en deze talenten ook ten volle gaan benutten. Bovendien vind ik het belangrijk dat ze weten waar ze blij van worden, waardoor ze gemotiveerd in het leven staan.

Mijn mensenkennis, (werk)ervaring en inzichten die ik gedurende mijn leven heb opgedaan, zet ik graag in om jongvolwassenen een weloverwogen studie te laten kiezen, een studie die past en die het beste uit henzelf haalt. Daar zeg ik JA tegen!”

Drs Martha van Delden, Jong Talentencoach
klikhier-gesprek